Friday, July 11, 2008

Sfärisk projektion

Den här ”nyheten” är ett par, tre år gammal, men jag har inte sett den tidigare. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har utvecklat en teknik, ”Science On a Sphere” (SOS), för att projicera film på en sfär. SOS utvecklades från början som ett sätt att använda nya visualiseringstekniker för att utforska miljödata och berätta om miljöprocesser på jorden. Det stod snart klart att den hade unika egenskaper att utbilda och facinera studenter och museibesökare.

Systemets hårdvara kommer från standardkomponenter, dvs vanliga PC-datorer med RedHat Linux som operativsystem. En sfär hängs upp i taket och bilder projiceras från fyra projektorer placerade i varsitt ”hörn” runt sfären. Varje projektor styrs av en dator som får data och blir synkade av en femte styrdator. Detaljerad information finns på NOAA:s hemsida, och där finns också en lista på museer och science centers som installerat systemet. Fram till juli i år är det 22 stycken. Alla i USA, förutom två, som finns i Taiwan och Sydkorea. Flera av dem har utvecklat eget material för systemet.

Det självklara användningsområdet för SOS är naturligtvis naturhistoriska museer och science centers där den kan användas just för att visualisera jorden. Det typiska materialet är ett antal stora bilder som roterar runt sfären, och som kan animeras genom att man visar en sekvens med bilder. Övergångarna kan göras i t.ex. Final Cut Pro. Men systemet klarar också av att spela upp vanliga filmer i mp4-format bara materialet plottas på en ”Equatorial Cylindrical Equidistant projection”. Det öppnar helt andra möjligheter. Man kan placera en sfär som en ”centerpiece” i en utställning och låta den då och då spela upp en presentation av utställningen. En ”guide” kan röra sig runt sfären och peka ut olika delar av utställningen. Med hjälp av surroundljud och och film kan besökaren enkelt hänga med och de olika utställningsdelarna kan till och med lysa upp eller på annat sätt reagera med presentationen. Och tänk vilka installationer en videokonstnär skulle kunna göra på en sfär.

NASA har gjort en bra presentationsfilm om tekniken som man kan se här.

No comments: