Sunday, July 13, 2008

Picassos ”Guernica” får en ny dimension

I ett projekt som bär släktskap med Peter Greenaways behandling av da Vincis ”Nattvarden” har Lena Gieseke gjort en 3D-version av Picassos ”Guernica”, animerat den och lagt till specialskriven musik. Programmen Maya, Shake och Photoshop användes för projektet.

I en presentation skriver Lena Gieseke bland annat att idén till animationen fick hon från att lägga pussel med kända målningar som motiv. När man lägger pussel studerar man motivet väldigt noggrannt och man lägger märke till saker man inte skulle göra annars. Målet med 3D-renderingen av målningen är att betraktaren på samma sätt ska upptäcka nya saker och se verket ur ett nytt perspektiv.

Jag tycker om det. Det är naturligtvis inte i lika bra som Greenaways omtolkning av ”Nattvarden”, som gjorde en mycket grundligare omarbetning både visuellt och intellektuellt av sitt objekt, men Giesekes omgestaltning av ”Guernica” är ganska genial i sin enkelhet. Tittar man på animeringen löses målningen upp mer eller mindre sömlöst och man glider omedvetet från originalmålningen till datorvärlden. Jag kommer att tänka på Kurosawas kortfilm om van Gogh från filmen ”Drömmar” där han återskapat några av konstnärens tavlor i verkliga miljöer.

No comments: